Mivel diétákról
lesz az elkövetkezendőkben szó, érdemes először is tisztázni, hogy ez mit is
takar. Számos betegség gyógyításához hozzátartozik a táplálkozással történő
kezelés. Ennek lényege, hogy a betegség okozta tüneteket, következményeket a
megfelelő táplálékkal helyreállítják. Ezeknek az ételeknek/étrendeknek közös
jellemzője, hogy eltérnek a hagyományostól, hogy a beteg szervezet igényeihez
lehessen igazítani.
Írásomban főként az 1930-as évek néhány könyve és
újsága alapján szeretném bemutatni az akkori nézeteket a különböző betegségek
diétáit illetően.
Gyomorbetegek
Gyomorbetegek
esetében többféle problémáról lehet szó, beszélhetünk savhiányos,
savtúltengéses, műtéten átesett, vagy Dumping-szindrómás[1]
gyomorbajról. Hatvány Lili 1931-ben megjelent „Ételművészet, életművészet” című
könyvében dr. Györki Béla, egy minden gyomorbajra általánosan alkalmazható
kímélő diétát ismertet. A beteg egyen fűszermentes, sószegény ételeket, illetve
a paprika használata is tilos, ízesítésre használjon citromlét vagy vaníliát. A
húst csak a hártyáktól jól megtisztítva, kása formájában eheti, de a disznóhús
tilos, mivel a benne lévő zsír nehezebben emészthető. Tiltólistásak továbbá a
főzelékfélék és a kávé, de sárgarépát, spárgafejet, rizst, darát, tápiókát és
tésztaféléket bátran ehet. Könnyen emészthetőek még az erjedt sajtok, a banán,
az almakaparék, a mandulatej és a friss szőlőlé. Mivel a folyadékbevitel is
fontos, a beteg lehetőleg friss, jó minőségű vizet igyon, esetleg gyenge bort,
de a sört kerülje.
Nagyjából ugyanezt írja Dr. Szivér Mária is a „Magyar
úriasszony háztartásában”, kiemeli, hogy főként az elkészítési mód diétás
jellegére kell odafigyelni az ételeket illetően, és arra buzdítja a nőket, hogy
tanfolyamokon sajátítsák el a diétás ételek főzését.
Otthonunk (1937)
|
Magyar úriasszonyok háztartása
(1932)
|
Diétás könyv - savtúltengéses
betegek számára (1986)
|
Ebéd: áttört
burgonyaleves, paraj vagdalt borjúhússal, gyümölcs
Vacsora: déli főzelék,
tejben rizs
|
Ebéd:
gombaleves
pürézve, natúrszelet vajban sütve, burgonyapüré, almakompót, piskótapuding
tejszínhabbal
Vacsora: Parajpuding
besamelmártással, almakompót, krémsajt, fél zsemlye
|
I.
ebéd:
burgonyakrémleves, májrizottó, fejes saláta
II.
ebéd:
túróval töltött zsemle (10g cukorral)
Vacsora: burgonyapüré
hússal rakva, kompót
Utóvacsora: sajtos
kétszersült, kamillatea cukor nélkül
|
Ebéd: zöldségleves,
sonkás burgonyapüré, töltött alma
Vacsora: lágy tojás,
vaj, könnyű sajt
|
Ebéd:
karfiolleves,
sült csirke sárgarépa pürével és rizzsel, kávékrém
Vacsora: tojásomlette
zöldsalátával, vegyes kompót
|
I.
ebéd:
csirkebecsinált
II.
ebéd:
csőben sült karfiolrózsák, alma
Vacsora: virsli,
zöldbabfőzelék, alma
Utóvacsora: tojáskrém,
kifli, kamillatea cukor nélkül
|
Ebéd: köménymagos
leves, vegyes zöldségfőzelék, töltött borjúsülttel, gyümölcs
Vacsora: déli főzelék
és sült
|
Ebéd:
csirkebecsinált,
süllő vajban burgonya-és paradicsompürével, mokkaszeletek
Vacsora: omlette
parmezánnal, reszelt céklasalátával, rizsfelfújt, fél zsemlye
|
I.
ebéd:
rizsleves, natúrmáj, salátafőzelék
II.
ebéd:
túrós pogácsa, gyümölcs
Vacsora: vagdalt
szelet, tökfőzelék
Utóvacsora: sonka, kifli,
alma
|
A táblázatban csak az ebéd és a vacsora szerepel minden mintaétrend esetében.
Abban teljesen
igaza volt Hatvány Lilinek, hogy a gyomorbetegek lehetőleg egy nap sokszor,
egyszerre kis mennyiséget fogyasszanak. A húsokat nem kell pépesíteni és a
főzelékfélék sem okoznak problémát, viszont a burgonya, a rizs és a tésztafélék
valóban kiemelt szerephez jutnak a diétában. A túl zsíros ételek nem tesznek
jót a gyomorbetegeknek, hiszen teltségérzetet, puffadást okozhatnak. A
tojásban, húsokban, sajtokban és túróban lévő állati eredetű zsírok elegendőek,
de inkább a növényi eredetű zsírokat kell preferálni. A főzelékfélék nem okoznak
önmagukban panaszt, azokért inkább az elkészítés módja a felelős, a sok zsír és
a rántás. Ugyanígy a gyümölcsök is számos jótékony anyagot tartalmaznak, de
egyes feldolgozott változataik pl. lekvárok, cukros üdítők, kompótok
fogyasztására súlyosbodhatnak a panaszok. A fűszerezés tilos, azonban azt is
érdemes hozzátenni, hogy egyes fűszerek (édesnemes paprika, kakukkfű,
köménymag, borsikafű) általában nem okoznak panaszt, továbbá tényleg mérsékelni
kell a só használatot is. Ami az italokat illeti, az alkohol tilos, még a bor
is, kávét és teát is csak ritkán szabad inni koffeintartalmuk miatt.
Összességében
elmondható, hogy a harmincas években megjelent diétás tanácsok meglepően sok
szempontból egyeznek a maiakkal. Dicséretes viszont, hogy felismerték egyes
fűszerek pl. a kömény, és zöldségek pl. burgonya gyomornyugtató hatását, néhány
kivétel azért mégis van, mivel alkalmazkodniuk kellett a kor lehetőségeihez, ezeket
nehezebb lehetett helyettesíteni/kikerülni akkoriban, pl. a rántás használata
az ételekhez, a maradékok felhasználása.
Felhasznált
irodalom:
·
Dr. Zajkás Gábor-Gaálné Póda Bernadette –
Diétáskönyv. Bp. 1986.
·
Hatvány Lili (szerk.): Ételművészet,
életművészet. Bp. 1936.
·
Otthonunk, 1938.04.01. V. évf. 4. sz.
·
Szegedy-Maszák Aladárné-Stumpf Károlyné
(szerk.): Magyar úriasszony háztartása. Bp. 1932.
[1]
Gyomorműtétek után – amikor a gyomor egy részét eltávolítják – a szerv már nem
képes a tároló szerepét betölteni, emiatt az étel túl gyorsan juthat a
patkóbélbe, ami kellemetlen tüneteket okoz.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése