A
pörkölt Magyarországon az egyik legelterjedtebb étel főként az Alföldön volt
elterjedt. Kis darabokra vágott húsból, vagy aprópecsenyéből készül. Több fajta
állatból is elkészíthető: sertés, marha, csirke, de van, hogy csak
gombapörköltről beszélhetünk. Két fajta elkészítése lehet: először is hagyma és
víz nélkül, nagy mennyiségű hússal, a saját levében megfőzve, sóval és
paprikával fűszerezve. Karcagon például csak az így elkészített pörköltet
nevezik pörköltnek. Ezt a Hortobágyon nevezik parázshúsnak vagy gulyáshúsnak
is. A másik elkészítési mód, hogy kis zsírban hagymára téve, kis vízzel felöntve
puhítják a húst. A fűszerezés teljesen ugyanaz. Népszerű volt a paraszti
háztartásokban, a juhászok, gulyások között, lakodalmakkor és más ünnepekkor.
Források már az 1700-as évek végétől említik a pörköltet, vagy másnéven gulyáshúst.
Forrás: jayneandd (https://www.flickr.com/photos/jayneandd/7126429589) |
Nyilván
ezt is lehet többféleképen elkészíteni, attól függően, hogy milyen pörköltet
csinálunk, meg hogy a családi hagyományokból mit viszünk tovább. Nálunk a
családban például a már említett egyszerűbb módszert használjuk. A hagymára
rátesszük a húst, kiolvad a zsírja, amiben főni fog, paprikával, borssal és
vegetával ízesítjük, majd körülbelül két órára hagyjuk puhulni a húst.
A
Horváth Ilona-féle 1980-as évekbeli szakácskönyv megemlíti, hogy a
marhapörköltet a marhának a puha részeiből kell csinálni. Ilyenek például a
lábszár, a lapocka vagy a bélszín vége, azaz a pacsni. Elkészítésében az
előzőekhez képest itt sincsen nagy változás, lévén, hogy egy MARHA egyszerű
ételről van szó.
Annál
is könnyebb, ha az – egyébként már a világháborúban is használt – konzerv marhapörköltről
beszélünk. Ennek rémegyszerű az elkészítése, kevés hozzávalóval. (Nagyon kevés
hozzávalóval). Ezt Turós Emil 1966-ban kiadott, Ízesen, gyorsan egyszerűen című
szakácskönyvében olvashatjuk. Eszerint nincs másra szükségünk, mint húsz deka marhahúsra
és öt deka hagymára. Kuktában 20 perc alatt megfő és már ehetjük is. Igazából
sertéshússal ugyanez a helyzet. A különböző variációik sem igényelnek nagy
főzőtudást. A borsos tokányhoz például az előzőekhez képest csak egy deka
fokhagyma és egy gramm törött bors kell pluszba. A debreceni tokányhoz a bors
helyett szalonnát és kolbászt használnak, de az elkészítés teljesen ugyanaz.
Napjainkban
nagyon népszerű például a vörösboros marhapörkölt. Az interneten rengeteg
receptet találunk rá mint például ezt itt:
Hozzávalók:
1
kg sovány marhahús (pl. vesepecsenye)
50
dkg vöröshagyma
3
gerezd fokhagyma
1
evőkanál pirospaprika
kis
darab erős paprika
só
bors
2
dl jó vörösbor
1
kiskanál kömény
1
db zöldpaprika
1
db nagyobb paradicsom hámozva, magozva
csipet
kakukkfű és majoranna
|
Elkészítés
1.
A húst megtisztítjuk, szárazra töröljük, és közepes kockákra vágjuk. A
hagymát megpucoljuk, felaprítjuk, és 5 evőkanál olajon aranysárgára pirítjuk.
Ekkor felöntjük kevés vízzel, és újból zsírjára sütjük. Közben megsózzuk.
2.
A lecsepegtetett húst beledobjuk, és erős tűzön fehéredésig sütjük. Mikor
kicsit levet engedett, mehet bele a pirospaprika, a kömény és két gerezd
zúzott fokhagyma, így pirítjuk tovább. A zöldpaprikát kimagozzuk, apró
kockákra vágjuk, és beletesszük. Ha szükséges, kevés vizet öntünk bele, és
megsózzuk. Hagyjuk főni, közben néha megsózzuk, megborsozzuk. Félidőben
megfűszerezzük a kakukkfűvel és majorannával, de épp csak egy csipetnyit
adunk hozzá.
3.
Mikor a hús félpuha, hozzáadjuk a felkockázott, meghámozott paradicsomot és a
vörösbort is, és barnásra főzzük. A legvégén még egyszer beízesítjük zúzott
fokhagymával és köménnyel. Amikor a pörköltünk zamatos, fűszeres, barnás és
sűrű, elkészült. Főtt krumplival vagy nokedlivel kínáljuk.
|
Csak, hogy lássuk a pörköltnek az egyszerűségét, íme
egy sertéspörkölt recept is:
Hozzávalók:
1
kg sertéscomb vagy -lapocka
4
fej vöröshagyma
3-4
gerezd fokhagyma
2
db paradicsom
2
db paprika
1
db hegyes erős paprika /elhagyható/
1
kávéskanál őrölt kömény
1
teáskanál gulyáskrém vagy piros arany
só
2-3
teáskanál pirospaprika
étolaj
vagy zsír /sertés, liba/
|
Elkészítés:
A húst megmossuk, kockákra vágjuk. A hagymákat apróra, a paprikát és
paradicsomot kockákra vágjuk.
A
zsíron megfonnyasztjuk a hagymát, rátesszük a fokhagymát, a paprikákat és a
paradicsomot. Megszórjuk 1 teáskanál őrölt köménnyel, és pár percig együtt
pároljuk. Rátesszük a húst, sózzuk, és addig pároljuk, míg a saját levét
kezdi elfőni. Megszórjuk a pirospaprikával, és mindig csak pici vizet
aláöntve készre pároljuk.
|
Összességében látjuk, hogy egy igazán egyszerű ételről
van szó, teljesen minden, milyen húsból csináljuk. Elkészítése nem igazán
változott kialakulása óta, maximum kukta segítségével a főzési idő lecsökkentése
a 2-2 és fél óráról fél órára.
Források:
- Magyar Néprajzi Lexikon: http://mek.niif.hu/02100/02115/html/4-728.html
- Horváth Ilona: Szakácskönyv. 1986.
- Turós Emil: Ízesen, gyorsan egyszerűen. 1966.
- Mindmegette.hu: Vörösboros marhapörkölt. http://www.mindmegette.hu/vorosboros-marhaporkolt.recept/
- Mindmegette.hu Klasszikus sertéspörkölt. http://www.mindmegette.hu/klasszikus-sertesporkolt.recept/
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése