2016. december 18., vasárnap

Hízókúra

Hiába folynak még a csapból is manapság a különböző fogyókúrás tippek és tanácsok, vannak, akiknek pont az ellenkezőjére van szükségük, mert komolyabb testsúlycsökkenés ment végbe náluk mondjuk egy komolyabb betegség hatására. A hízókúra célja tehát az, hogy a beteg és legyengült szervezet regenerálódását segítse, illetve egy nem túl megerőltető étrenddel segítse a súlygyarapodást.


Hízókúra a Svábhegyi Szanatóriumban
ébredés, 7 óra
2 narancsléből 6-8-10 kockacukorból és egy dl vízből álló keverék, ennek csipősségét enhyíthetjük 1-2 kk nyers tejszín, vagy konyak hozzákeverésével [vitaminos cocktail]
½ 9
mosakodás, fürdés, esetleg torna utáni reggeli az ágyban, mely áll teából v kávéból, 1-2 dl tejszínnel, vaj, méz v jam, nagy mennyiségen. péksütemény, kétszersült
10
szendvics (sajt, szardinia, daráltsonka, sok vaj)
½ 12
hízóleves, esetleg két tojás vagy sűrű darát tartalmazó erőleves
1
kis darabka sült, bőséges körettel, mely burgonyaféléből és főzelék püréből álljon. tápláló mártás, tetszés szerinti, de nem élesztős tészta. italnak: édesített főzeléklé, vajas kenyér
2-4
pihenés az ágyban, közben egy tányérka kompót
½ 5
tea vagy kávé, vaj, méz v jam, péksütemény, kétszersült
½ 7
vitaminos cocktail
8
kb. mint 1 órakor
10
egy tányérka tejben főtt dara, rizs vagy tápióka csokoládéval, kakaóval, cukrozot fahájjal meghintve
 Hízókúra a harmincas években és ma
Az 1932-ben megjelent „Magyar úriasszony háztartása” című könyvben egy heti lebontású hízlaló étrend mintáját olvashatjuk, közé tűzdelt receptúrákkal. Egy napra öt étkezést számoltak, melyek mennyiségben is elég nagyok. Elég sok tejterméket és tojást írtak az ételekhez, illetve szinte mindenhol szerepel legalább egy fél zsemle, vagyis elég sok a szénhidrát is a menüben. Emellett minden ebédet valamilyen alkoholos itallal öblítettek le.
Hatvány Lili „Ételművészet, életművészet” című könyvében dr. Györki Béla (a Svábhegyi Szanatórium igazgató-főorvosa) két tényezőt emelt ki a sikeres hízókúra eléréséért: minimumra kell csökkenteni az elhasznált kalóriákat, és maximumra kell emelni a felvett kalóriákat. Ezt szénhidráttal és könnyen emészthető zsírokkal lehet elérni. A tejet szerinte régebben hibásan tartották fontosnak, mivel tápértéke alacsony, helyette a tejszínt javasolta. Nem jók a főzelékek, saláták és gyümölcsök sem, mivel kevés kalóriát tartalmaznak, de nem szabad teljesen száműzni őket az étrendből, mert a szervezet számára fontos anyagokat tartalmaznak. A rizs, a dara, a tarhonya, a sok vajjal és zsírral készült krumpli, a puha, zsíros sajtok és a tojás viszont megfelelőek a hízókúrához. Nem szabad egyszerre nagy mennyiségű ételt adni a betegnek, ezért alkalmasabb az óránkénti étkezés, és kevés folyadékot kell fogyasztani, az is inkább cukrozott gyümölcslé legyen.
Otthonunk

reggeli
Egy csésze kakaó, vajaszsemlye mézzel, vagy jammel és egy lágytojás
tízórai
Vajas kenyér, hozzá tetszés szerint gyümölcs
ebéd
Bármely rántott leves (a húsleves nem hízlal!), tíz deka hús és jócskán berántott zöldfőzelék. A hús lehetőleg valamely mártásos hús legyen, mert a mártás is igen hízlal. Tészták közül az édestészták bármelyike megfelel, de helyes legalább kétszer heteként főtt tésztát enni. Utána gyümölcs.
uzsonna
Kakaó vagy ovomaltine, vajaszsemlye, egy kevés gyümölcs
vacsora
Jócskán zöldfőzelék, két tojás vagy egy deka húsféle, utána három-öt deka zsíros sajt, vajaskenyérrel, gyümölcs
lefekvéskor
Egy tányér tejben dara (aki nem tudná megenni, egy nagy pohár tejet ihat!)
Ezek után igazán meglepő, hogy az 1937-es „Otthonunk” című lapban a szintén orvos által írt hízlaló étrend már egyes elemekről másként vélekedik, sőt, egy korábbi számukban még olcsón kivitelezhető változattal is kedveskedtek az olvasóknak. Itt már azt ajánlják, hogy a vizet is tejjel pótolják, úgy, hogy étkezésenként fél-háromnegyed liter fogyjon el. Aki pedig erre nem képes, az szedjen étvágyjavító gyógyszert. A testmozgást is minimálisra kell csökkenteni, a reggelit és vacsorát az ágyban kell fogyasztani, és csak egy egészen kicsi séta és sport megengedett. Az olcsó verzió érdekessége, hogy a vacsorákhoz általában felhasználta az ebéd maradékát, jó cukros és zsíros ételeket kínált, továbbá olyan „háborús” fogásokat, mint a hamisleves.
És hogy mit csináltak helyesen elődeink? Valóban fontos, hogy minél gyakrabban egyen a beteg, és a nagy ételmennyiséget napi több, kisebb adagokra (öt-hat) kell osztani. De fontos, hogy ne terheljük meg egyből hatalmas adagokkal a szervezetet, fő a fokozatosság. Azt egyik forrás sem mondta ki közvetlenül, de a fokozott fehérjebevitel fontos. Fontosak az állati (tojás, húsok, húskészítmények, tej, tejtermékek) és növényi eredetű fehérjék is, ezek lehetőleg minden étkezésben szerepeljenek (pl. tejtermékek fogyasztásával megoldható). Ezért is furcsa, hogy dr. Györki Béla nem tartotta elégségesnek a tejfogyasztást. A vaspótlásra is ügyelni kell, erre megfelelő a máj, a húsfélék, húskészítmények, a tojás, a zöldség-és főzelékfélék. A testileg legyengült beteg sok esetben vitaminhiánnyal is küzd, ezért fontos a sok gyümölcs és zöldség fogyasztása (paradicsom, citrom, narancs, meggy, málna stb.). Az alkohol valóban fokozhatja az étvágyat, azonban ártalmas lehet pl. a gyomor-bélrendszer működésére, ami késleltetheti a gyógyulást. És ami a legfontosabb: a forrásokkal ellentétben a cukor és zsírfogyasztás egyáltalán nem hasznos egy hízókúránál. Teltségérzet, jóllakottságot okoznak, ráadásul tele vannak üres kalóriákkal, amik egyáltalán nem segítik a test megfelelő gyarapodását. 

Felhasznált irodalom:
  • ·         Dr. Zajkás Gábor-Gaálné Póda Bernadette – Diétáskönyv. Bp. 1986.
  • ·         Hatvány Lili (szerk.): Ételművészet, életművészet. Bp. 1936.
  • ·         Otthonunk, 1938.02.01. V. évf. 2. sz.
  • ·         Otthonunk, 1938.03.01. V. évf. 3. sz.
  • ·         Szegedy-Maszák Aladárné-Stumpf Károlyné (szerk.): Magyar úriasszony háztartása. Bp. 1932.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése