Hiába folynak még a csapból is manapság a különböző
fogyókúrás tippek és tanácsok, vannak, akiknek pont az ellenkezőjére van
szükségük, mert komolyabb testsúlycsökkenés ment végbe náluk mondjuk egy
komolyabb betegség hatására. A hízókúra célja tehát az, hogy a beteg és
legyengült szervezet regenerálódását segítse, illetve egy nem túl megerőltető
étrenddel segítse a súlygyarapodást.
|
Hízókúra a Svábhegyi Szanatóriumban
|
ébredés, 7 óra
|
2 narancsléből 6-8-10 kockacukorból és
egy dl vízből álló keverék, ennek csipősségét enhyíthetjük 1-2 kk nyers
tejszín, vagy konyak hozzákeverésével [vitaminos cocktail]
|
½ 9
|
mosakodás, fürdés, esetleg torna utáni
reggeli az ágyban, mely áll teából v kávéból, 1-2 dl tejszínnel, vaj, méz v
jam, nagy mennyiségen. péksütemény, kétszersült
|
10
|
szendvics (sajt, szardinia, daráltsonka,
sok vaj)
|
½ 12
|
hízóleves, esetleg két tojás vagy sűrű
darát tartalmazó erőleves
|
1
|
kis darabka sült, bőséges körettel, mely
burgonyaféléből és főzelék püréből álljon. tápláló mártás, tetszés szerinti,
de nem élesztős tészta. italnak: édesített főzeléklé, vajas kenyér
|
2-4
|
pihenés az ágyban, közben egy tányérka
kompót
|
½ 5
|
tea vagy kávé, vaj, méz v jam,
péksütemény, kétszersült
|
½ 7
|
vitaminos cocktail
|
8
|
kb. mint 1 órakor
|
10
|
egy tányérka tejben főtt dara, rizs vagy
tápióka csokoládéval, kakaóval, cukrozot fahájjal meghintve
|
Hízókúra a harmincas években és ma
Az 1932-ben megjelent „Magyar úriasszony háztartása”
című könyvben egy heti lebontású hízlaló étrend mintáját olvashatjuk, közé
tűzdelt receptúrákkal. Egy napra öt étkezést számoltak, melyek mennyiségben is
elég nagyok. Elég sok tejterméket és tojást írtak az ételekhez, illetve szinte
mindenhol szerepel legalább egy fél zsemle, vagyis elég sok a szénhidrát is a
menüben. Emellett minden ebédet valamilyen alkoholos itallal öblítettek le.
Hatvány Lili „Ételművészet, életművészet” című
könyvében dr. Györki Béla (a Svábhegyi Szanatórium igazgató-főorvosa) két
tényezőt emelt ki a sikeres hízókúra eléréséért: minimumra kell csökkenteni az
elhasznált kalóriákat, és maximumra kell emelni a felvett kalóriákat. Ezt
szénhidráttal és könnyen emészthető zsírokkal lehet elérni. A tejet szerinte
régebben hibásan tartották fontosnak, mivel tápértéke alacsony, helyette a
tejszínt javasolta. Nem jók a főzelékek, saláták és gyümölcsök sem, mivel kevés
kalóriát tartalmaznak, de nem szabad teljesen száműzni őket az étrendből, mert
a szervezet számára fontos anyagokat tartalmaznak. A rizs, a dara, a tarhonya,
a sok vajjal és zsírral készült krumpli, a puha, zsíros sajtok és a tojás
viszont megfelelőek a hízókúrához. Nem szabad egyszerre nagy mennyiségű ételt
adni a betegnek, ezért alkalmasabb az óránkénti étkezés, és kevés folyadékot
kell fogyasztani, az is inkább cukrozott gyümölcslé legyen.
Otthonunk
|
|
reggeli
|
Egy
csésze kakaó, vajaszsemlye mézzel, vagy jammel és egy lágytojás
|
tízórai
|
Vajas
kenyér, hozzá tetszés szerint gyümölcs
|
ebéd
|
Bármely
rántott leves (a húsleves nem hízlal!), tíz deka hús és jócskán berántott
zöldfőzelék. A hús lehetőleg valamely mártásos hús legyen, mert a mártás is
igen hízlal. Tészták közül az édestészták bármelyike megfelel, de helyes
legalább kétszer heteként főtt tésztát enni. Utána gyümölcs.
|
uzsonna
|
Kakaó
vagy ovomaltine, vajaszsemlye, egy kevés gyümölcs
|
vacsora
|
Jócskán
zöldfőzelék, két tojás vagy egy deka húsféle, utána három-öt deka zsíros
sajt, vajaskenyérrel, gyümölcs
|
lefekvéskor
|
Egy
tányér tejben dara (aki nem tudná megenni, egy nagy pohár tejet ihat!)
|
Ezek után igazán meglepő, hogy az
1937-es „Otthonunk” című lapban a szintén orvos által írt hízlaló étrend már
egyes elemekről másként vélekedik, sőt, egy korábbi számukban még olcsón
kivitelezhető változattal is kedveskedtek az olvasóknak. Itt már azt ajánlják, hogy
a vizet is tejjel pótolják, úgy, hogy étkezésenként fél-háromnegyed liter
fogyjon el. Aki pedig erre nem képes, az szedjen étvágyjavító gyógyszert. A
testmozgást is minimálisra kell csökkenteni, a reggelit és vacsorát az ágyban
kell fogyasztani, és csak egy egészen kicsi séta és sport megengedett. Az olcsó
verzió érdekessége, hogy a vacsorákhoz általában felhasználta az ebéd
maradékát, jó cukros és zsíros ételeket kínált, továbbá olyan „háborús”
fogásokat, mint a hamisleves.
És hogy mit csináltak helyesen
elődeink? Valóban fontos, hogy minél gyakrabban egyen a beteg, és a nagy
ételmennyiséget napi több, kisebb adagokra (öt-hat) kell osztani. De fontos,
hogy ne terheljük meg egyből hatalmas adagokkal a szervezetet, fő a
fokozatosság. Azt egyik forrás sem mondta ki közvetlenül, de a fokozott
fehérjebevitel fontos. Fontosak az állati (tojás, húsok, húskészítmények, tej,
tejtermékek) és növényi eredetű fehérjék is, ezek lehetőleg minden étkezésben
szerepeljenek (pl. tejtermékek fogyasztásával megoldható). Ezért is furcsa,
hogy dr. Györki Béla nem tartotta elégségesnek a tejfogyasztást. A vaspótlásra
is ügyelni kell, erre megfelelő a máj, a húsfélék, húskészítmények, a tojás, a
zöldség-és főzelékfélék. A testileg legyengült beteg sok esetben
vitaminhiánnyal is küzd, ezért fontos a sok gyümölcs és zöldség fogyasztása
(paradicsom, citrom, narancs, meggy, málna stb.). Az alkohol valóban fokozhatja
az étvágyat, azonban ártalmas lehet pl. a gyomor-bélrendszer működésére, ami
késleltetheti a gyógyulást. És ami a legfontosabb: a forrásokkal ellentétben a
cukor és zsírfogyasztás egyáltalán nem hasznos egy hízókúránál. Teltségérzet,
jóllakottságot okoznak, ráadásul tele vannak üres kalóriákkal, amik egyáltalán
nem segítik a test megfelelő gyarapodását.
Felhasznált
irodalom:
- · Dr. Zajkás Gábor-Gaálné Póda Bernadette – Diétáskönyv. Bp. 1986.
- · Hatvány Lili (szerk.): Ételművészet, életművészet. Bp. 1936.
- · Otthonunk, 1938.02.01. V. évf. 2. sz.
- · Otthonunk, 1938.03.01. V. évf. 3. sz.
- · Szegedy-Maszák Aladárné-Stumpf Károlyné (szerk.): Magyar úriasszony háztartása. Bp. 1932.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése